Proč je dřevěné kuchyňské prkénko nejlepší?

Dřevěné prkénko máme doma všichni. Většinou mu nevěnujeme žádnou velkou pozornost a používáme ho tak, jak jsme ho kdysi koupili. Řada z nás má doma určitě i plastová prkénka a někteří mají i skleněná prkénka. O skleněných prkénkách se bavit nechceme. Ta jsou sice velmi hygienická, ale tím klady těchto prkének končí. Ten zvuk, který se z nich line při krájení, v nás vzbuzuje stejné pocity jako když někdo skřípe zuby nebo sjíždí nehty po skle. Pro nože je to vyloženě smrt, protože se otupí hned po prvních pár kontaktech se skleněnou plochou a i když jsou skleněná prkénka často graficky povedená, tak to k jejich obhajobě opravdu nestačí.

Dřevěná kuchyňská prkénka

Dřevo je přírodní materiál, což je už samo o sobě velká výhoda a přednost. Obzvlášť dnes, kdy se každé použití plastů podepisuje na naší přírodě. Dřevo je ale také porézní materiál a tak se možná řada z Vás oprávněně ptá, jestli je lepší mít v kuchyni plastové nebo dřevěné prkénko. 

Dřevo je přirozeně antibakteriální. To neznamená, že se na něm nemohou usadit bakterie, ale jde hlavně o to, jestli tam ty bakterie dokážou přežít a tím nám škodit. 
Díky pórovité struktuře dřevo dokáže pohlcovat vlhkost a látky v něm obsažené jsou dokonce pro bakterie toxické. Ve skutečnosti to tedy vypadá tak, že i když by se do dřeva bakterie dostaly, nedokážou se již dostat zpět na povrch, kde by mohly kontaminovat připravované potraviny, a ve dřevě umírají. Navíc když se o dřevěné prkénko budete starat (Jak pečovat o dřevěné kuchyňské prkénko), zamezíte i tomu, aby se vůbec nějaké bakterie dovnitř do prkénka dostaly. Když si navíc pořídíte dřevěné prkénko u nás, budete mít jistotu kvalitního a dobře ošetřeného produktu (Jak vyrábíme naše kuchyňská prkénka), který Vám bude zpříjemňovat práci v kuchyni po řadu let.

Plastová kuchyňská prkénka

V předchozím odstavci jsme si popsali vlastnosti dřeva a jeho výhody. Nyní je již jednoduché porovnat je s vlastnostmi plastu. Když pominu estetickou stránku věci, protože plastová prkénka jsou fádní a jednobarevná, tak plast není porézní a nedokáže absorbovat vlhkost ani bakterie. To by se mohlo jevit jako výhoda, nicméně opak je pravdou. Dlouhodobým používáním plastového prkénka se na něm bakterie hromadí. Sice je dokážete ve větší míře odstranit každým mytím (třeba i v myčce nádobí), ale nikdy je neodstraníte všechny. A sami víte, že plastové prkénko časem mění barvu i podle surovin, které na něm krájíte a že to zabarvení často již nejde úplně umýt. Když si navíc po několikaměsíčním používání plastového prkénka k němu přičichnete, často cítíte nepříjemný pach i když je zrovna čistě umyté. Všechny tyto nahromaděné bakterie a pachy potom předáváte novým surovinám při každém použití plastového prkénka. Vhodnost použití plastových prkének v kuchyni se proto velmi snižuje a pro běžnou práci se zeleninou nebo masem jsou nevhodná.

Tímto závěrem končí i řada studií, které se rozdílům mezi dřevěnými a plastovými prkénky věnují a které jsou dohledatelné na Internetu.

Přečtěte si také:

- Nevíte, jaké dřevěné prkénko vybrat?

- Jak vyčistit dřevěné kuchyňské prkénko od bakterií a zápachu?