Jak pečovat o dřevěná kuchyňská prkénka

Dřevo je (zjednodušeně řečeno) kus přírody, který si bereme domů. Je to živý kus, který po celou svou životnost pracuje. Pokud schne, tak se smršťuje, pokud je moc mokré, tak naopak bobtná. V důsledku těchto změn, pokud jsou přehnaně prudké, potom mění tvar a v extrémních případech i praská. Nic z toho samozřejmě není žádoucí a dobrou zprávou je, že při správné péči se žádný z těchto jevů neukáže. 

Dřevěné prkénko nemá v kuchyni sobě rovného konkurenta. Ani plastové, ani skleněné desky se mu nikdy nevyrovnají a nikdy nebudou mít takovou životnost jako právě dřevěné kuchyňské prkénko, které Vám při správné péči bude v kuchyni dělat radost dlouhé roky. Ta nejkrásnější a nejkvalitnější se dokonce i dědí.

Dřevěná kuchyňská prkénka vypadají skvěle, jsou šetrná k nožům, mají dlouhou životnost a pokud se o ně správně staráte, jsou daleko hygieničtější než plastová prkénka. K tomu, aby Vám dlouho vydržela, je potřeba alespoň občasná údržba a správná péče.

Co nikdy s dřevěným prkénkem nedělejte

1. Dřevěné prkénko neslouží na odkládání horkých hrnců nebo pánví

Vlivem prudké změny teploty se mohou dřevěná prkénka nevratně zkroutit. Náchylnější jsou ta tenčí, ale neprospěje to žádnému dřevěnému prkénku.

2. Nevystavujte ho nadměrné vlhkosti

Dlouhé máčení ve vodě dřevěným prkénkům nedělá dobře. Dostane se do nich příliš mnoho vlhkosti, která může také způsobit tvarové změny prkénka. Proto dřevěné prkénko nemáčejte dlouho ve dřezu, ani ho nedávejte do myčky nádobí, která by z prkénka velmi rychle vymyla všechen ochranný olej a dostala by se do něj voda. A když skončíte s činností, pro kterou prkénko používáte, nenechávejte na něm zbytečně ani mokrou zeleninu, ovoce či maso. Všechna voda mu škodí. 

Rovněž není vhodné nechávat ho dlouho ležet na mokré utěrce, kterou někteří kuchaři používají jako protiskluzovou podložku. I proto naše těžší prkénka standardně vybavujeme protiskluzovými gumovými nožičkami, aby prkénko neklouzalo po pracovní desce a příjemně se s ním pracovalo. Prkénko potom neleží na mokrém podkladu.

3. Nesušte ho žádným urychlovacím způsobem

    Nedávejte omyté dřevěné prkénko uschnout ani na radiátor, ani ke krbu nebo na přímé slunce. Po skončení práce a umytí prkénka ho osušte utěrkou a nechte ho volně proschnout na vzduchu. Určitě ho hned po umytí nezavírejte do zásuvky či kuchyňské skříňky, kde by mu zvýšená vlhkost škodila. 

    4. Nepoužívejte dřevěná prkénka na sekání a bourání masa

    Naklepat řízky (rozumnou silou) samozřejmě na dřevěném prkénku můžete. Ale vyvarujte se sekání a bourání masa. Pro tuto činnost jsou určeny řeznické špalky, které mají o dost větší výšku a drsnému zacházení odolají lépe. Navíc asi nebudete chtít vidět ve Vašem prkénku záseky od řeznického sekáčku. Kuchyňská prkénka jsou určena výhradně na krájení potravin a jejich přípravu do kuchyně.

     

    Jak správně o dřevěné prkénko pečovat?

    1. Po nákupu dřevěné prkénko ošetřete proti vnikající vlhkosti

    Pokud máte prkénko od nás, tak je správně ošetřené olejem i voskem a je připravené k použití. Po zakoupení ho tedy stačí otřít vlhkou kuchyňskou houbičkou, kterou z něj případně odstraníte přebytečný vosk a mastnotu, a můžete ho začít používat.

    Pokud máte prkénko z běžného obchodu, nebývá většinou ničím ošetřené a je potřeba provést první údržbu ještě před prvním použitím, což uděláte ve dvou krocích.

    A. Suché prkénko napusťte vhodným olejem

    Pokud pro to nemáte nějaké osobní důvody, vyvarujte se při ošetření použití běžných kuchyňských jedlých olejů (olivový, slunečnicový, sojový, apod), které časem v prkénku hořknou a předávají tuto hořkost i potravinám, které na prkénku zpracováváte. Ideálně sáhněte po kvalitním minerálním oleji, který je určen pro potravinářské účely, který je bez chuti a zápachu a který Vašemu prkénku prodlouží životnost a kvalitně ho ochrání zejména proti vnikající vlhkosti, která je nežádoucí. Tímto olejem prkénko ze všech stran potřete a natírejte ho tak dlouho, dokud se bude olej vsakovat. Přebytečný olej (ideálně druhý den) otřete papírovou utěrkou a máte hotovo. Olej také krásně zvýrazní barvy a strukturu použitého dřeva a prkénko tím výrazně oživíte.

    B. K dokonalé ochraně použijte ještě včelí vosk

    Jako takovou třešničku či tečku ještě rozetřete po prkénku vhodnou voskovou pastu. K tomuto účelu se používají pastové směsi oleje a včelího vosku a touto pastou dokonale vyplníte všechny případné póry a mikro trhlinky ve dřevě a dokonale tak Vaše prkénko ochráníte před vnikající vlhkostí.

    2. Po každém použití prkénko omyjte a osušte

    Prkénko bez obav po použití omyjte vlhkým hadrem, případně teplou vodou se saponátem a osušte tak, aby na něm nezůstala stát přebytečná voda. Pokud i po umytí cítíte z prkénka pachy zpracovávaných potravin, je možné ho ještě potřít rozkrojeným citrónem (nebo hadříkem namočeným v citrónové šťávě). Poté prkénko otřete utěrkou a nechte na vzduchu volně doschnout. Neuklízejte ho tedy hned po umytí.

    3. Ošetřujte prkénko pravidelně

    Neexistuje univerzální odpověď na otázku, jak často prkénko ošetřovat. Ale můžete být klidní, na svém prkénku jednoduše poznáte, kdy je potřeba ho opět oživit olejem tak, aby bylo dokonale ochráněno proti vlhkosti a sloužilo Vám dlouhé roky. Nám se osvědčila pravidelná údržba každé 2-3 měsíce při častém používání. 

     

    Přečtěte si také:

    - Bude Vám v kuchyni stačit jedno univerzální prkénko?

    - Jak vyčistit kuchyňské prkénko od bakterií a zápachu?