Jak vyčistit kuchyňské prkénko od bakterií a zápachu?

Dřevo je přírodní porézní materiál a dřevěná prkénka jsou v kuchyni stále velmi oblíbená i když někteří kuchaři je nahradili plastovými nebo skleněnými prkénky právě kvůli pocitu, že takovým prkénkům stačí menší péče a údržba. Dřevěné prkénko dodává do kuchyně díky atraktivním druhům dřeva nádech přírody a správné a kvalitní designové prkénko je ozdobou každé takové kuchyně.

Je pravda, že dřevěné prkénko vyžaduje největší péči. Vydrží Vám ale nejdéle a pokud se o něj budete správně starat, bude i ze všech druhů prkének nakonec nejlepší a nejhygieničtější volbou. 

Pravidlo číslo 1 - dřevěné prkénko nesmí vyschnout

Pokud je prkénko suché, absorbuje všechnu vlhkost a tekutiny velmi rychle a ve velkém množství. Proto je vhodné dřevěné krájecí prkénko pravidelně ošetřovat čistým minerálním olejem a ideálně ještě voskem tak, aby byly jeho póry zaplněny a aby prkénko nemohlo nasávat další vlhkost a tekutiny, ve kterých by se tvořily bakterie (Jak ošetřovat dřevěné kuchyňské prkénko). Pokud se o prkénko dobře staráte, i tak je vhodné čas od času k prkénku přičichnout a zkontrolovat tak, zda se na něm nemnoží bakterie. To platí nejen u dřevěných prkének a stará pravda říká, že tam, kde něco zapáchá, tam se také něco kazí. Zápach je také prvním příznakem výskytu hnilobných bakterií.

Vyčistěte prkénko přípravky, které máte běžně doma

Pokud po použití prkénka nestačí běžné umytí teplou mýdlovou vodou a otření do sucha a stále máte pocit, že by prkénko chtělo vyčistit důkladněji, můžete sáhnout po některých surovinách, které určitě máte doma. Na plastová či skleněná prkénka by nevadilo použití agresivních dezinfekcí, ale u dřeva musíme být opatrnější. Nejde tedy o běžné čištění prkének, ale o důkladnější hloubkové vyčištění ve chvíli, kdy máte podezření na nedokonalou čistotu prkénka, případně jste předtím zanedbali pravidelnou péči pomocí minerálního oleje, případně voskové pasty (voskovou pastou myslíme směs minerálního oleje a čistého včelího vosku, nikoli průmyslově vyráběnou voskovou pastu na nábytek). Následující přírodní ingredience jsou také ideální pro odstranění zbývajících pachů, které mohou na prkénku zůstat po zpracování některých surovin, jako např. česneku, cibule, bylinek, mořských plodů nebo masa.

1. Bílý vinný ocet

Na nejběžnější bakterie, které způsobují zažívací potíže (E. coli, salmonela, apod.) ocet stačí i když jde o slabší dezinfekci. Ocet smíchejte ve stejném poměru s vodou a roztokem postříkejte celé prkénko, které následně čistěte např. houbičkou na nádobí. Po chvíli prkénko opláchněte čistou teplou vodou a otřete utěrkou do sucha. Kyselý zápach brzy vyvětrá. Vyhněte se klasickému kvasnému octu, který je příliš agresivní a mohl by naleptávat lepidlo, kterým jsou dřevěná prkénka lepená. 

2. Jedlá soda

Na čištění prkénka si připravte směs sody, soli a vody ve stejných poměrech. Směs naneste na hadřík nebo houbičku a prkénko jemně vyčistěte. Poté opět omyjte vodou a vytřete do sucha. 

3. Sůl a citrón

I tato kombinace je vhodná pro čištění kuchyňských prkének od bakterií a zápachu, navíc často pomůže odstranit i barevné fleky, které mohou být způsobeny některými potravinami (např. mrkví, červenou řepou apod). Opět po ošetření prkénko omyjte čistou teplou vodou a otřete do sucha.

Čištění živočišných bílkovin

prkenko-sul-a-citronAby se zabránilo bakteriální křížové kontaminaci potravin, je nutné kuchyňské prkénko po manipulaci se syrovými živočišnými bílkovinami, včetně drůbeže, mořských plodů a masa, důkladně vyčistit. Chcete-li odstranit mastnotu a zbytky živočišných bílkovin, naneste na povrch velké množství soli a poté ji dobře potřete nakrájeným citronem. Důkladně opláchněte horkou vodou, otřete přebytečnou vodu a poté osušte.
Ideální je také vyčlenit si v kuchyni prkénka, která budete používat pouze pro přípravu masa a živočišných produktů a prkénka na vše ostatní. Zabráníte tak jakékoli křížové kontaminaci a nikdy se Vám nestane, že by se bakterie ze syrového masa dostaly např. do zeleninového salátu.

Pravidelná údržba je nejlepší

Pokud se budete o dřevěné prkénko správně starat (Jak se starat o dřevěné krájecí prkénko?), nebudete žádné další výraznější čištění potřebovat, protože prkénko bude v nejlepší kondici. Bude napuštěné minerálním olejem, takže v něm nebude prostor pro vstřebávání dalších tekutin a vzniku bakterií a protože se v něm ani na něm nebudou bakterie hromadit, nebude ani nijak zapáchat. To je nejlepší známkou toho, že prkénko je zdravotně nezávadné a připravené k použití v kuchyni.

 

Přečtěte si také:

- Proč je dřevěné kuchyňské prkénko nejlepší?

- Bude Vám v kuchyni stačit jedno univerzální prkénko?